de maand van jos

20 juni 2019
van: jos maas

Als jullie secretaris spreek en schrijf ik namens het bestuur, logisch. Maar …. ik ben natuurlijk ook gewoon lid van De Krom, dat – omdat ie toevallig in het bestuur zit – wel eens wat hoort, ziet en door andere leden aangesproken wordt. Daar ga ik als persoon iets over schrijven, in deze nieuwe rubriek: ‘de maand van jos’. Die maand moet je maar niet al te letterlijk nemen, ik ga wel proberen een beetje evenwicht te houden. Deze keer ‘sport’ en ‘incidenten’.

sport
Met een ferme uitspraak heeft het bestuur aangegeven: we gaan De Krom als SPORT-vereniging in de etalage zetten, lees ‘van de bestuurstafel’. Zo beleef ik het ook, ik ben bij De Krom voor de sport; dat ik de club een warm hart toedraag, dat ik veel gezelligheid en kameraadschap op de club vind is mooi, maar ook ‘mooi meegenomen’. Wat bedoelen we dus met ‘sport’? Wedstrijdroeien of fuifroeien? Hercules of Adonis als schutspatroon? Sixpack of een glas witte wijn? Affiches bij de huisarts of bij de sportschool? Of van alles een beetje en waar ligt het accent?

De Dikke Van Dale laat er geen twijfel over bestaan wat Nederlanders denken dat sport is: ‘het geheel van activiteiten die erop gericht zijn om de fysieke en/of mentale prestaties d.m.v. training en wedstrijden te verbeteren, zoals (jawel, als eerste genoemd!) roeien, fietsen, zwemmen, ….’. Maar let wel, Van Dale geeft als herkomst van het woord ‘sport’ het Engelse ‘disport’, een werkwoord dat ‘spelen, dartelen, zich vermaken’ betekent, recreatief sporten zouden wij in hedendaags jargon zeggen. De essentie van het woord sport is voor mij ‘So fair the game, so rich the sport’, gezongen door een jagerskoor in een opera. Het geeft zo duidelijk aan waar – in dit geval de jacht – sport op gericht is: op fair game (eetbaar wild, geen olifanten), dus niet op ‘blik’, op iets waar je wat aan hebt: verbetering van je fysieke prestaties, en wat sport is of moet zijn: fair play (eerlijk spel) en heerlijke vrijetijdsbesteding.

Ik herken dat, die fysieke en/of mentale prestatie door: spiergebruik, techniek, training en concentratie. Ik ga niet zo ver als de wedstrijdroeiers die de pijn van verzuurde spieren verbijten, maar ik vind het wel heerlijk om ‘stevig op de benen te gaan’ en neem voor lief dat ik dan weer even op adem moet komen. Ik geniet van het verbeteren van mijn techniek, ik kik op nieuwe ontdekkingen, zoals de tweede stop die werd aangeleerd bij de coaching. Ik krijg een heroïsch gevoel als ik mij op de skiff bij windkracht 4 of 5 recht weet te houden omdat ik vertrouw op de opgebouwde ervaring. De haal voelt voor mij nooit ‘natuurlijk’ of ‘vanzelfsprekend’, maar ik maak mooie halen als ik geconcentreerd ben, en ik voel het strakke ritme in de boot verdwijnen als er gepraat wordt en de concentratie wegspoelt.

incidenten
Iedere keer als we met onze skiffs weer terug zijn in de haven, verzuchten we of ‘het viel vandaag wel mee met de jachten’ of ‘het was weer goed mis met de sloepjes’. Jullie herkennen dit vast ook uit eigen ervaring of je nu skifft of in een C-boot vaart. Of het jachtgebeuren nu mee- of tegenvalt, eigenlijk gaat het ‘altijd’ goed, behalve voor Liesbeth en mij, twee jaar geleden, met een aanvaring tussen de Prestige en een jacht ter hoogte van ‘De Krom’ (niet onze club, maar de buurtschap bij restaurant Janzen). Zo’n ernstig geval met schade en aansprakelijkheid is niet alleen een incident, maar ook een verzekeringskwestie. Met mij zal iedereen ook wel eens iets meegemaakt hebben, waarbij je verzucht ‘wat ben ik hier goed weggekomen’. In zo’n geval spreken we nog steeds van een incident en willen we als vereniging graag dat dat (in het afschrijfboek) gemeld wordt.

Dat melden is niet vanzelfsprekend, het vereist een cultuur, gedrag en gevoeligheid voor veiligheid. Als de incidentenmelding gebruikt zou worden voor schadeverhaal of represaille, dan kun je het melden wel vergeten, geen mens hoeft immers aan zijn eigen veroordeling mee te werken, zoals de wet zegt. Waar incidentenmelding wél voor bedoeld is is om er van te leren, om gevaarlijke situaties te onderkennen, om mensen (nog meer) gevoel voor veiligheid te laten ontwikkelen, om mensen het inzicht te laten krijgen dat protocollen helpen om veiligheid te vergroten, en om protocollen te verbeteren. Niet voor niets is incidentenmelding hot item in de ziekenhuiswereld en in de luchtvaart. Maar ook daar zie je hoe weerbarstig de houding en het gedrag van mensen zoals jij en ik is.

Zoals jullie weten kunnen we sinds enige maanden onze incidenten melden op het afschrijfboek. Ik heb beheerder Leo Bom gevraagd hoeveel incidenten en over wat voor zaken gemeld zijn. Zodra ik zijn reactie heb hoor je die van mij.

en verder
In de volgende ‘maand’ aandacht voor onze nieuwe leden, die op 6 juli examen Scullen/Sturen 1 gaan doen, voor het raadsel ‘vuilniscontainer’ en het verslag van het opknappen van de tuin. Als er meer nieuws is over onze deelname aan de sportochtend in de Woerdense Vakantieweek en over de organisatie van de ‘Kromme’ Rijn Games (onze interne wedstrijden), lees je dat beslist in de nieuwe ‘maand’.

En de nieuwe ‘Roei!, geheel gewijd aan roeien in Duitsland, ligt weer op de tafel in loods 2. Wat ik niet wist, maar wel interessant vind in het kader van ‘sport’, is, dat de Duitse studentenroeisport, anders dan in Nederland vooral op het recreatief roeien gericht was. Lees het blad!

Geef een reactie