Roeien als sport

Het lijkt zo makkelijk, maar roeien is een complexe beweging. Als je start zonder enige ervaring dan moet je er rekening mee houden dat het minimaal één à twee jaar duurt vóór je de eerste beginselen onder de knie hebt. En ook daarna blijf je je leven lang bezig om de techniek te verbeteren.

De complexiteit zit in de coördinatie van verschillende spierbewegingen van benen, buik, rug en armen. De afwisseling in de krachtige uittrap en het rustige, vertragende oprijden voelt niet natuurlijk aan en het optimale oprijden vergt permanente concentratie en training. Daar komt bij, dat je bootgevoel moet krijgen, aanvoelen wat de gevolgen van jouw actie op de beweging van de boot zijn.

Maar juist die cadans, die concentratie maken roeien tot een uiterst inspannende ontspanning. Roei je in de skiff, dan zit je alleen in een smalle boot, die heel gevoelig reageert op jouw slag, ..… en misslag. Een heel goede manier om aan goede techniek te werken. In een twee of een vier middelen de technische onvolkomenheden een beetje uit, zodat je aan het bootgedrag niet meteen voelt wat er verbeterd moet worden. Maar daarbij kan een goede stuurman, die oog heeft voor de techniek van de roeiers, goed van pas komen.

In het onderdeel instructie wordt het verloop van het leertraject beschreven.