Instructie

Als je geen roei-ervaring hebt kun je bij ons leren roeien. In voor- en najaar starten we met beginnerscursussen, die in principe op zaterdagochtend en op dinsdag- of woensdagavond worden gegeven. Ook tussendoor kun je je aanmelden; we kijken dan wat de mogelijkheden zijn. Ook op andere momenten kunnen we lessen organiseren, mits er voldoende kandidaten en instructeurs beschikbaar zijn.

Basisinstructie I

De basiscursus bestaat uit een ca. 20 roei- en stuurlessen. Het accent ligt op het leren besturen van de boot, het aanleren van de roeibeweging en de basistechniek, het bootgevoel en het veilig leren omgaan met mens en materiaal.

Leren roeien

Je leert roeien in een C4x+ (boot voor vier roeiers en een stuurman), meestal met een ervaren roeier aan boord en een instructeur op de kant. De roeilessen worden gegeven op zaterdagochtend van 8:30 toto 10:30.

Leren sturen

Het besturen van de boot leer je in een brede boot (wherry), eveneens met een ervaren roeier aan boord en een instructeur op de kant. In de zomertijdperiode worden deze lessen ‘s-avonds gegeven op dinsdag of  woensdag van 19.00 uur tot 20.30 uur.

Lesperiode en examen

De basisinstructie wordt afgesloten met het ‘scullen 1’  examen voor zowel roeien als sturen. Geslaagden krijgen een sleuten van de loods en zijn bevoegd om zelfstandig het eigen vaarwater (Woerden) op te gaan met een wherry.

Basisinstructie II

Na de zomerstop (en  verder naar behoefte) starten we met de basisinstructie II. Deze instructie wordt volledig gegeven in een C4x+ (smallere boot) en/ of een C2x+(twee roeiers en een stuurman) en duurt tot de winterstop (half december). De cursisten sturen in de basisinstructie II zowel in de C4x+ en als in de C2x+ boot. In deze lessen ligt het accent voor het roeien op het consolideren van de basishaal en op het correct uitvoeren van de commando’s. Voor het sturen ligt het accent op het consolideren van de stuurvaardigheden, de juiste stuurhouding en het geven van de goede commando’s aan de roeiers. Deze cursus wordt afgesloten met het ‘scullen 2’ examen, waarna je ook zelfstandig in de C-boten mag roeien.

Scullen 3

Naar behoefte worden ook Scullen 3 lessen gegeven. Je leert dan roeien in een skiff (een smalle gladde éénpersoonsboot).  Na het examen mag je in álle boten roeien.

De kennis van boot- en materiaalbehandeling doe je in de praktijk op.

Verenigingsleven

Naast de lessen zul je ook kennismaken met de vereniging, andere leden en de diverse commissies (zoals de materiaal-, veiligheids- en barcommissie). De vereniging draait volledig op vrijwilligers, dus een actieve bijdrage wordt zeer op prijs gesteld.

Beschikbaarheid

We verwachten dat je voldoende tijd kunt vrijmaken (12 zaterdagen plus 11 avonden) voor de cursussen. Als je onvoldoende aanwezig bent is dat vervelend voor je eigen progressie, maar ook voor andere cursisten. We willen zo flexibel mogelijk zijn, maar verwachten wel dat je vrijwel alle lessen volgt. Als je al weet dat dat niet mogelijk is zijn er wellicht alternatieve mogelijkheden, afhankelijk van het aantal gegadigden.