instructie

basisinstructie 2017

Nieuwe leden die zich aanmelden en nog geen roei-ervaring hebben krijgen twee keer per week instructie, basisinstructie I genaamd. In de basiscursus ligt het accent op het leren besturen van de boot, het aanleren van de roeibeweging en de basistechniek, het bootgevoel en het veilig leren omgaan met mens en materiaal. Deze instructie bestaat uit 20 lessen.

Je leert roeien in een C4x+ en wordt in een ploeg met een ervaren roeier op de stuurplek geplaatst en een instructeur op de kant. Deze instructie wordt gegeven op zaterdagochtend van 9.30 uur tot ongeveer 11.30 uur. Het aanleren van het besturen van de boot gebeurt in een brede boot (wherry), tijdens deze lessen zit een ervaren roeier op de slagplek. Deze instructie wordt gegeven op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur.

De eerste 20 lessen zijn gericht op het sturen en het aanleren van de basishaal van de roeibeweging. Het stuurgedeelte van het basisexamen (woensdag 28 juni 2017) wordt afgenomen in de wherry. Voor het roeigedeelte van het basisexamen (zaterdag 24 juni 2017) wordt er geroeid in een C4x+. Aansluitend wordt er een kleine toertocht georganiseerd in wherry’s (zaterdag 1 juli 2017). Met het behalen van het examen sturen 1 en scullen 1 wordt de basisinstructie I afgesloten. Geslaagd zijn voor het basisexamen, betekent bevoegd zijn zelfstandig het eigen vaarwater (Woerden) op te gaan met een wherry.

Na de zomerstop starten we met de basisinstructie II. Deze instructie wordt volledig gegeven in een C4x+ (smallere boot) en/ of een C2x+. en duurt tot de winterstop (23 december 2017) De cursisten sturen in de basisinstructie II zowel in de C4x+ en als in de C2x+ boot. In deze lessen ligt het accent voor de roeier op het consolideren van de basishaal en op het correct uitvoeren van commando’s en voor de stuurman op het consolideren van de stuurvaardigheden, op de juiste stuurhouding en het geven van de goede commando’s aan de roeiers.

De kennis van boot- en materiaalbehandeling wordt in de praktijk aangeleerd. Naast de lessen op zaterdagochtend is er ook een bijeenkomst waarin er kennis wordt gemaakt met leden van de materiaal- veiligheid- en barcommissie en waarin men hoort over het reilen en zeilen van roeivereniging De Krom.

Bij deelname aan de instructie wordt er van de nieuwe leden verwacht dat zij de woensdagavonden en  zaterdagochtenden beschikbaar zijn. (12 zaterdagochtenden en 11 woensdagavonden van 8 april tot en met 1 juli 2017). Basisinstructie II is van 26 augustus tot en met 16 december 2017.

Per jaar liggen de momenten vast waarop het basis examen wordt afgenomen. Voor veel mensen hakt de instructie periode er flink in qua tijd.

Als je je aanmeldt voor de instructie, geef je daarmee ook aan dat je de eerste 20 lessen wilt en kunt volgen. (zaterdagochtend van 9.30 u tot ongeveer 11.30 u en woensdagavond van 19.00 u tot 20.30 uur).

Het is natuurlijk best mogelijk dat je een keer niet kunt vanwege ziekte of andere verplichtingen. Maar mis je meer dan twee lessen van de eerste 20 dan moet je toch overwegen om niet nu te starten en wellicht op een ander moment met roeien te beginnen. Als je tussendoor afhaakt dupeer je misschien iemand die wel de hele rit had gekund.

Als je besluit om lid te worden van onze gezellige roeivereniging, vul dan op het formulier van de instructiecommissie je naam, email- adres en telefoonnummer in, zodat we je kunnen berichten of je kunt starten met de basisinstructie. De basisinstructie start op zaterdag 8 april 2017om 9.30 uur.

Bij de Krom wordt voornamelijk scull-geroeid. De vloot is er (nog) niet naar structureel instructies voor boordroeien aan te bieden.

In de Instructiewijzer vind je de exameneisen.

skiffinstructie


Het examen voor scullen 3 wordt afgenomen in een skiff (een gladde éénpersoons-boot). Elk voorjaar wordt een cursus aangeboden waarin in 10 lessen de vaardigheden van het roeien en sturen in een skiff worden geoefend.

Aansluitend aan het examen is er nog een les waarin het roeien en sturen in en het uit- en inbrengen van ander glad materiaal (4x+ en 2x+) wordt geoefend.

In de Instructiewijzer vind je de voorwaarden om deel te nemen en de exameneisen.