Winter: roeiverboden en skiffen

11 november 2016

Door Louise Baar├ę

Het roeiseizoen gaat deze week de winterperiode in. Daarom ter herinnering op een rijtje wanneer er een roeiverbod geldt en wat de regeling voor het skiffen in de winter betekent.

Roeiverbod en weersomstandigheden

Bij de beoordeling van de weersomstandigheden wordt uitgegaan van de verwachtingen van het KNMI en voor wat de betreft de buitentemperatuur van de waarde op de buitenthermometer bij de botenloodsen. Houdt er rekening mee dat de roeivereniging naast de uitlaat van de waterzuivering ligt waardoor ijsvorming in de haven soms helemaal niet of erg laat plaatsvindt. Elders op de Oude Rijn kan wel ijs liggen.

De TC kondigt als het nodig is het roeiverbod af, maar er zijn situaties waarbij het onzeker is of er wel of niet geroeid kan/mag worden, Dan geldt het gezonde verstand en de eensgezindheid in de ploeg als doorslaggevend.

Er geldt een roeiverbod:

  • voor alle boten (hout en kunststof) bij een dagtemperatuur van nul graden Celsius of lager.
  • voor houten boten als er bij een dagtemperatuur boven nul graden Celcius, in de daarop volgende nacht door het KNMI nachtvorst wordt voorspeld; met kunststof boten mag in dat geval tot uiterlijk 15.00 uur worden geroeid.
  • wanneer er ijs op het water ligt
  • vanaf windkracht 6
  • bij mist met zicht minder dan 100 meter – huis “Vogelaar” is niet meer zichtbaar
  • tussen halfuur na zonsondergang en halfuur voor zonsopgang, behalve bij door de vereniging georganiseerde tochten
  • bij onweer

Skiffen in de winter

Skiffen in de winterperiode tot 1 april wordt door het bestuur van RV De Krom niet verboden maar ontraden. Het is de eigen verantwoordelijkheid van het lid om toch het water op te gaan. Geadviseerd wordt om niet alleen het water op te gaan maar ten minste met twee skiffs te zijn en iemand op de kant te hebben die een werplijn, mobiele telefoon en thermofolie bij zich heeft.

Voor de jeugd geldt dat er in de winterperiode tot 1 april niet geskiffed mag worden. Uitsluitend wanneer er een wedstrijd geroeid moet worden mag ten behoeve van de wedstrijdtraining geskiffed worden, zij het dat elke jeugdroeier een coach op de kant moet hebben die een werplijn, thermofolie en een mobiele telefoon bij zich heeft. Een coach kan niet verplicht worden een jeugd wedstrijdroeier tijdens de winterstop te begeleiden.

Het bestuur wijst er nadrukkelijk op dat omslaan in een skiff aanzienlijk groter is dan in C- of glad materiaal. Bij omslaan dreigt een koudeshock en onderkoeling voor de roeier, met alle risico’s van dien. Wees je hiervan bewust!

De algemene roeiverboden moeten te allen tijde in acht worden genomen.