De maand van Jos (september 2020)

Interne wedstrijden, strijdvaardig, bindend, ambitieus, vrolijk, stralend

Zaterdag 19 september streden vechtlust en eerzucht voor blik bij de interne wedstrijden van De Krom. Wedstrijden is voor de meesten van ons niet echt ‘ons ding’, we roeien graag om lekker op het water te zijn, om de conditie op peil te houden, om met de teammaatjes het beste van de roeitechniek te maken, en niet om als eerste aan de koffie te zitten na afloop van het roeien. Maar één keer per jaar wil iedereen maar wat graag aan de ander laten zien, dat ie net een beetje beter bent dan zijn maatjes. En dat deden we ook dit jaar weer in een feestelijke sfeer die nu door het prachtige nazomerweer een extra dimensie kreeg. De verenigingsvlaggen wapperden vrolijk in de stralende zon, op de Rijn raceten telkens twee boten tegen elkaar, op het jaagpad moedigden clubleden de strijders op corona-volume aan, de lunch werd dit jaar wel corona-proof geserveerd maar was door de barcommissie weer ouderwets van kwaliteit klaargemaakt.

Gelukkig is er volgend jaar weer een nieuwe kans, die in het lustrumjaar 2021 nog een extra feestelijk tintje krijgt. In principe weer de derde zaterdag van september, want ‘dan is het altijd mooi weer’.

verenigingsvlag

Interne wedstrijden zijn wedstrijden met een knipoog. De knipoog van dit jaar was een houten gordijnring die nu eens niet op een Zeeuwse knol, maar in een roeiboot moest worden gestoken. De clou was om met zo hoog mogelijk snelheid op de ring af te stevenen en op tijd zo te vertragen dat je goed op de ring kon mikken. Groot was de hilariteit wanneer de ring werd gemist of in het water viel, wat 15 strafseconden opleverde. Het leek de Tour de France wel, Martijn en zijn team dat de overwinning al op zak dacht te hebben miste de ring en werd met de strafpunten tweede.

Er zijn weer veel foto’s gemaakt, die je op de volgende galerij kunt bekijken.

Roeilessen voor het Kalsbeekcollege

De laatste jaren hebben we in het voorjaar een clinic voor vierde-klassers van de Kalsbeek gedaan, eentje ‘s ochtends, ééntje ‘s middags. Kennelijk is dat voor beide partijen goed bevallen, want dit jaar kregen we het verzoek om twee sessie van elk drie lessen, nu voor eindexamenklassers te verzorgen. De eerste serie zit er op. Met enige improvisatie (de opkomst was twee keer zo groot als was afgesproken) hebben we die met coördinator Wim van der Geest, Marike Eskes, Jesta Vergnes, Henk Schwab, Helmy Smit, Jos Maas én kersvers nieuw lid, oud Triton-roeister, Karin Hoogendoorn tot een goed eind gebracht. De tweede dag zijn er twee skiffs omgegaan, maar verder heeft iedereen het droog gehouden. De laatste dag hebben we ook een C4x+ en een Twee ingezet voor leerlingen die eerder getroond hadden dat wel aan te kunnen. We hopen dat deze leerlingen na hun examen niet allemaal naar studentenroeiverenigingen gaan, maar dat er bij zijn die bij verblijf in Hotel Mama kans zien om bij ons te komen roeien.

Van de bestuurstafel

Afgelopen woensdagavond zat het bestuur weer aan het beeldscherm gekluisterd om met Zoom corona-safe te vergaderen. Het waren vooral corona-gerelateerde en corona-geinduceerde onderwerpen die de agenda bepaalden.

Evaluatie van de corona-maatregelen leerde ons, dat wij het niet slecht doen, maar ook weer niet helemaal goed. We hebben afgesproken, dat wij iedereen zullen aanspreken die zich niet goed aan de regels houdt, waarbij wij ook de commissies willen betrekken, met name de instructiecommissie en de barcommissie.

De gecombineerde vergadering van commissies met het bestuur op 11 november willen we laten doorgaan. Er wordt gekeken of dat corona-veilig op het vertrouwde adres van de kaasboerderij kan.

Via de bestuurstafel willen wij graag een wens over brengen van de technische commissie. Deze commissie werkt vraag-gestuurd via het afschrijfboek en ziet dus graag alle, ALLE, zaken via het schadeboek gemeld. Of het nu gaat om een gebroken riem, een deuk in de boeg of een gat in de huid van de boot, maar ook om een drupje olie in de hangsloten of een klemmende loodsdeur. Een van de TC-leden aanschieten met een vraag kan er toe leiden dat de vraag in het vergeetboek komt en dat wil noch de vrager, noch de TC.

FOYS, ‘focus on your sport’, is een softwarepakket dat de KNRB voor zichzelf én voor de roeiverenigingen aan het ontwikkelen is. We hebben een webinar en een videoconferentie over dit pakket gevolgd en we hebben al kunnen snuffelen aan de mogelijkheden van de delen die (vrijwel) klaar zijn. Dat is op de eerste plaats de ledenadministratie waarin naast heel nuttige ook enkele aantrekkelijke functies zitten, zoals de mogelijkheid om berichten (‘wat nog komen gaat’) als nieuws (‘wat gebeurd is’) via een Android- of Apple-app op je eigen mobieltje te lezen. Wie weet komt de volgende ‘maand’ al op deze manier naar jullie. De beslissing of we instappen laat nog wel even op zich wachten, het systeem is nog niet klaar en er zijn nog wel wat punten die nader uitgezocht moeten worden. We houden jullie op de hoogte.

2021, Hé, dat is een lustrumjaar!

We hebben een commissie die samen met activiteitenbestuurslid Marike een mooi programma gaat maken.