Werelrecordpoging 24 uur indoorroeien

4 februari 2019
Door André Derksen

Een jaar of vier heb ik het record ’24 uur indoorroeien’ op mijn naam gehad maar vorig jaar op 22 juni is het door Neil Hitt uit Engeland met 1 km verbeterd (279.242 meter). Aiii!!

Op vrijdag 8 februari 2019 om 12.00 uur start ik mijn poging om het wereldrecord weer op mijn naam te zetten. Mijn streven is om in 24 uur 280 km te roeien!

André op de ergometer
André op de ergometer tijdens de recordpoging van 2014

Dit zal ik doen tijdens de roeichallenge voor het goede doel “Buddy’s in Nood”. Voor oud mariniers en dienende mariniers die tijdens hun werk in de problemen zijn geraakt en daardoor onder andere aan PTSS leiden.

De challenge vindt plaats bij SportCity Woerden. SportCity is gedurende die 24 uur open voor toeschouwers en je kunt zelf een steentje bijdragen aan het goede doel door een half uur met mij mee te roeien voor 10 euro (of voor hoeveel je maar wilt doneren).
Onder de mee-roeiers wordt een roeiclinic in een echte Marinierssloep verloot!!

  Tja en dan vraag je misschien af hoe kom je zo gek om 24 uur te gaan
roeien….en dan nog wel indoor ook!

Lang, lang geleden toen ik begon met roeien (1995) waren er regio wedstrijden voor beginnende roeiers. 2x 500 meter in een C4. Je was de hele dag weg en had 2 keer 5 minuten geroeid. Dus daarna aan wedstrijden van 6 km meegedaan. Dat was al beter maar nog steeds een hele dag weg voor maar 1 uur roeien. Hetty Zandvliet kwam met een oplossing: Marathon roeien!!! Tochten van 50 á 60 kilometers. Dat beviel goed. En ik kon met een ploeg van Amenophis mee en maakte kennis met de Elfstedenroeimarathon (220 km binnen 24 uur). Zo heb ik een aantal jaren een stuk of zes marathons per jaar geroeid.


Langer, sneller, verder

Daarna was er een nieuwe uitdaging nodig  sneller, verder of langer.

Sneller roeien. In 2006 ben ik bij RV Viking lid geworden en kwam ik (na een serieuze selectie met time-trials!) samen met Roelof Jan Bokhorst bij het Elfstedenwedstrijdteam! We roeiden de wedstrijd met 5 teams van twee roeiers en hadden twee vaste stuurvrouwen en werden 2e! (het jaar erna 3e).

Verder roeien. Ploegjes vallen uit elkaar en uiteindelijk bleven we met drie roeiers over en besloten we de 220 kilometers met z’n drieën integraal te roeien. Dan maak je wel meer kilometers! Zo heb ik de wedstrijd vier keer geroeid (en twee keer gestart, maar niet uitgeroeid).

Langer roeien. Wanneer je met zijn drieën roeit moet je na één uur roeien altijd een half uur sturen. En hoe kon ik nu nog langer achter elkaar roeien? De oplossing kwam uit een vreemde hoek. Een sportschoolroeier uit Tilburg, nog nooit in een echte roeiboot gezeten, alleen op de Concept-2 wilde het WR 24 uur indoor roeien voor Heren 40+ gaan verbeteren. Maar ja, alleen is ook maar zo alleen, dus hij zocht mensen die mee wilden roeien. Alles was al geregeld, ik kon zo opstappen en meedoen. Eindelijk! Dit kwam dicht bij de grens van mijn kunnen. Na 24 uur op dat ding dacht ik ‘Nooit meer!’ En dan blijken er nog meer mensen die het ook eens willen proberen en zie je kans zelf een record neer te zetten. En voor je het weet zit je weer 24 uur op de ergometer!!

8 februari ga ik weer van start. 24 uur leven op meloen, Marsen, energierepen, boterhammen met stroop, thee, bouillon en Coca Cola!! Kom je langs? Roei je mee?