Toertocht Enkele Wiericke

20 juni 2016
Door Martin Hoogenboom

Op zondag 19 juni hebben we, niet gehinderd door Vaderdag, een toertocht over de Enkele Wiericke gemaakt. Hoewel dit vaarwater niet ver van de Krom ligt, varen wij er zelden. Niet onlogisch, want het loopt dood.

Enige tijd geleden kreeg ik van een vereniging de vraag of het mogelijk was om een ‘rondje Wiericke’ te maken. In Hekendorp is de Goejanverwellesluis en aan het eind van de Enkele Wiericke zouden de boten (theoretisch) overgedragen kunnen worden, naar de Hollandse IJssel. Niet aan te raden, want je moet een steile dijk op en af. Maar…. kan je überhaupt wel bij dit overdraagpunt komen? Dit hebben we de 19e verkend.

Op de Krom hadden we (Jos, Cécile, Anne, Trudy, Hans Peter, Ron en Martin) moeite op tijd te vertrekken. Het roeien op zondagochtend heeft een grote vlucht genomen. Via Nieuwerbrug kwamen we op de Enkele Wiericke. We kwamen daar eerst een enorm veld witte waterlelies tegen, prachtig. Daarna kwam de spoorbrug van ‘het Leidse lijntje’. Op de Dubbele Wiericke is deze brug zo laag dat je uit moet kijken voor je neus als je er met slippen en vallen onderdoor gaat. Hier, op de Enkele Wiericke, volstond slippen. Nu kwam er een lang, recht, maar geenszins saai, stuk Wiericke. Het uitzicht op de omgeving is hier een beetje ‘verpest’ door de dijkophogingen. Toch genoten we van de vele planten en de Oukoopse molen.

20160619_130752

Tegen het eind aangekomen kwamen we twee lage bruggen tegen eerst onder de Negenviertel door (lager dan we dachten) en daarna nogmaals onder een spoorbrug (lijn Gouda – Woerden). Hierna kwam een brug, waarvan de doorvaarhoogte slechts 50 cm bedraagt!! Dit was voor de Barwoutswaarder een ‘brug te ver’, maar niet voor de Bulwijk, met Jos, Trudy en Ron. Terwijl de anderen met kromme tenen toekeken, schoof de Bulwijk onder de laatste brug (Tiendweg) door!!! Tijd voor de lunch. Terwijl we daar zaten kwam er een nog en oud-lid van de Krom lang: Annemiek van Achthoven. Zij blijkt nu bij de Goudse Roei en Zeil te varen.

Met goedgevulde buiken werd de thuisreis aanvaard. Waarom lijkt de terugweg altijd korter? Was niet zo, want hebben er ruim twee uur over gedaan. Nu we hebben gezien dat je de Enkel Wiericke tot de Hollandse IJssel uit kunt varen, blijft er voor ons slechts één vraag over: waar dienen de dikke palen vóór de beschoeiing van de Enkele Wiericke voor?

Moe, maar voldaan, keerden we tegen vijven huiswaarts.

Kijk in het menu onder fotoalbums voor alle foto’s!