Midweektocht Utrecht

Verslag door Tineke

Na 2 weken uitstel wegens harde wind en regen hebben 11 midwekers op 20 April met prachtig zonnig weer bij Viking in Utrecht drie wherry’s gehuurd voor een tocht door Utrecht.

Om 9.30 uur worden wij ontvangen door de gastheer van Viking met koffie en een koekje. Hij geeft ons de plattegrond van Utrecht waar alle bruggen en straatnamen opstaan en legt uit hoe wij moeten varen. Wat de helft van ons natuurlijk wel weet, we hebben deze tocht al vaker gedaan. Om 10.15 uur vertrek van vlot en stuurboord uit via het Merwedekanaal en de Vaartse Rijn langs industriëel erfgoed. We kwamen de replica van het V.O.C. schip ‘de Utrecht’ tegen maar het leek wel een piratenschip. Helaas vergeten een foto van te maken. Daarna stuurboord uit de hard stromend Kromme Rijn op waar we meteen al veel jeugd in kano’s tegen kwamen die veel moeite hadden met sturen. Na wisseling in de boot moeten we stevig door roeien om op tijd bij het pannenkoek huis Rhijnauwen te zijn want tot 11.45 uur is het gereserveerd en anders is je tafel vergeven . Toch genieten van de landgoederen met een mooi verhaal op de kaarten en de bloeiende bomen langs de kant.

Bij Rhijnauwen aangekomen mogen we de boten niet in het gras aanleggen heel klantonvriendelijk. We moeten maar aanleggen op een stukje land waar 2 ezels staan en een paar kano’s liggen maar niet geschikt voor onze boten want er liggen paaltjes vlak onder het water. Dan toch eigenwijs en de boten in een hoekje op het gras vast gemaakt. Het pannenkoekhuis is zo druk dat de gasten staan te wachten bij onze tafel om plaats te nemen als wij opstappen.

Terug hebben we wind en stroom mee en zijn na 30 minuten weer op de Singel waar we natuurlijk stuurboord uitgaan richting Weerdsluis. Daar de boten aanleggen en op naar de beroemde IJssalon van Utrecht . Daarna door de grachten. Heerlijk mensen kijken die op de werfkelders zitten. Het zat bomvol. De prachtige huizen bewonderd Henriëtte bleef maar fotograferen . Na een mooie tocht weer bij het vlot aanleggen wel even draaien want je mag daar alleen uit stuurboord kant aan komen varen. De gastheer staat ons al op te wachten. Gauw de boten in de loods leggen en dan onder het genot van koffie of thee lekker op de mooie banken. Met de zon op je lijf was het goed toeven daar. Leo bedankt voor de goede organisatie. Henriette bedankt voor de vele foto’s en Richard voor de mooie video filmpjes.