19ste Ringvaartregatta

De Krom Ringvaartploeg, bij monde van Henk Schwab
21 juni 2021

Ook dit jaar geen massale toestroom naar Delft voor de Ringvaartregatta en aanverwante festiviteiten. De druk om toch maar iets te regelen voor een van de meest roemruchte roeimarathons bracht de R&R-organisatie ertoe een ‘coronaproof’ alternatief op te zetten: woensdag 2 juni in klein verband van de eigen vereniging de 100km verroeien.

Voorbereiding

André Derksen heeft alle voorbereidingen voor zijn rekening genomen: de route perfect uitgestippeld starten vanaf RV Alphen om daar na honderd kilometer te finishen, toestemming de werf van Alphen te gebruiken enz. Mijn voorbereiding beperkte zich oefenen op tempo 23 op het water en paar uurtjes op de ergometer.

Een jaar of twee geleden heb ik al wat probleempjes met de botenwagen (Oude IJssel Race), steunbalken vastmaken met tiewraps, zandzakken voor extra druk, verlichting en richtingsaanwijzers die niet helemaal werken. Gelukkig zijn André en Wim wel zo handig om dat allemaal de avond tevoren even te regelen en vast te zetten en dus liggen de Prestige (Wim en Henk) en de Balans (Renate en André) dinsdagavond op de werf van RV Alphen. De volgende morgen vroeg sleutelen, stellen, bankje vervangen en zo, maar vooral heel secuur met het onvolprezen ducted tape waterkeringen in elkaar flansen. Hans Runhaar is de perfecte gastheer en zorgt voor de gezelligheid op de vroege ochtend van de gedenkwaardige tweede juni.

Start

Om een uur of acht op het gladde water in een prachtige morgenzon, lichte wind mee, geen verkeer, super relaxte start dus. Stukje Oude Rijn mooie route langs de jachtwerven van Woubrugge en Roelofarendsveen het Braassemermeer op met een extra bocht tegen de wind in om de 100km vol te maken. Goed te doen, alleen valt de gps naar willekeur uit, en dat is die tot ons grote verdriet blijven doen, en zo nu en dan enig geklaag over het niet passend bankje, om vervolgens via Oude Wetering op de Westeinderplassen terecht te komen en dus op de Ringvaart.

We ontmoeten daar wat dubbelvieren en achten van vooral Njord, de oorspronkelijke uitdager van Laga toentertijd, die pot is toen gewonnen door de Lagaiers. Het roeien van de klaarblijkelijk eerstejaars(?) heeft duidelijk te lijden gehad onder het ontbreken van natte training en coaching. Gelukkig is door de vereniging goed voorzien in een goede begeleiding vanaf de kant en een goed doordachte planning van stops waar mogelijk op de terrassen van de net geopende horecagelegenheden. Niet onvermeld mag blijven de flessen water ons aangeboden door de families van de roeiende jeugd uiteraard in dank aanvaard.

Tot Hillegom was er wel wat gemotoriseerd verkeer op het water, maar ja je gaat natuurlijk niet voor je plezier de herrie en kerosinedampen van onze nationale trots KLM en Schiphol ondergaan om stukje te varen. Hoe anders wordt het vanaf Lisserbroek. Je mag wel 12km/u op de Ringvaart maar dat is blijkbaar een beetje lullige snelheid voor een sloep met weet ik veel hoeveel pk buitenboordvermogen, dus klotsend kwamen we op de Kagerplassen. Wim, André en Renate hadden dat al eens mogen ervaren. Nu is het zo dat niet alleen de snelheidslimiet maar ook de coronamaatregelen op de plassen buiten toepassing blijven en met een beetje wind werd het meer dan bobbelig, kaagwater sloeg met golven de boot in.

Wij oudjes werden getrakteerd op de laatste absoluut overweldigende discohits(?) op de Kaag en andere plassen. Het is immers de eerste warme dag na de eerste versoepeling van de coronabeperkingen.

Tot slot

Kortom met de Prestige betekent dat om de haal laten lopen en buiswater lozen, we schoten dus letterlijk van geen meter op, en dan heb ik het niet over het naar willekeur uitvallen van de gps en het bankje van Wim, die inmiddels wel moest vergaan van de uitstralende pijn naar de benen. Vlak voor Leiden bleven de golven maar komen, is het besluit te stoppen dan ook snel genomen en hebben we de boot in de Rozenwijk op de wal gelegd en afgeriggerd. Helaas maar 88km verroeid. André en Renate hebben nog aan ons gedacht en zijn gezond en wel heelhuids in Alphen aangekomen en tegelijk teruggereden met auto en botenwagen om ons en de prestige op te halen.

Volgende keer doen we het gewoon weer mee alleen dan zeker niet in de Prestige…