Examen basisinstructie, 6 juli 2019

6 juli 2019
Anne Schouls, coördinator Basisinstructie

Zaterdag 6 juli 2019 was een spannende dag voor de groep roeiers die in april is gestart met het beoefenen van deze mooie sport.

Om 11 uur legden 8 pupillen het examen scullen1/sturen1 af. De groep bestaat uit 2 dames en 7 heren, allen even enthousiast. Christine is op vakantie, zij zal na de zomer examen doen. Verdeeld over 3 wherry’s hebben Ani, Flip, Jan O., Jan de M., Asu, Kees, Mathé en Jona aan de examinatoren laten zien hoe goed ze de roeihaal onder de knie hebben. Ook hebben ze hun stuurmanskunsten moeten tonen: aanleggen, strijkend aanleggen en wat altijd een spannende bijzondere verrichting is, de Blokhuisbrug onderdoor: goed manoeuvreren en de roeiers op tijd laten vallen en slippen.

De examinatoren waren Helmy, André en Renate. Bij terugkomst in de haven, was het examen nog niet ten einde. Ook behandeling van het materiaal, schoonmaken en opruimen van de boten is een examenonderdeel. En daarna werden nog wat theorievragen gesteld met betrekking tot bootonderdelen en vaarregels.

Het verliep allemaal soepel en ontspannen. Allen zijn dan ook geslaagd, en zijn nu bevoegd om zelfstandig met een wherry het water op te gaan. Binnenkort krijgen ze de sleutel van het terrein en de loodsen, dan is het echt!
Vervolgens heeft Jos een paar officiële foto’s gemaakt en toen was er koffie met gebak, waar Renate voor had gezorgd.

Ook bij het examen was er hulp van ervaren roeiers die op boeg roeiden. Even een extra woord van dank aan hen. Wat zouden we moeten zonder de hulp van enthousiaste clubleden die hun vrije woensdagavond inleveren, door in een boot met beginners te stappen en zich gedienstig op te stellen ten behoeve van het leertraject. En elke zaterdagmorgen op stuur van een C4 zitten, met 4 zeer onervaren roeiers voor zich, die zeker in het begin nog nauwelijks de commando’s kennen. Heel erg bedankt voor jullie enthousiasme en geduld en soms de opoffering van je eigen roeiuurtje!

Welkom geslaagden en heel veel roeiplezier gewenst deze zomer. Ga lekker roeien zonder de priemende ogen van de instructeurs op je gericht!


vlnr: Jan de Mol , Ani van der Winden, Jan Okken, Flip van der Winden, Kees Verheul, Jona Derks, Asu Theisens, Mathé van der Zon.

de examinatoren, ervaren roeiers en basisinstructeurs

Bekijk alle foto’s van het examen in de galerij.