De maand van Jos – december 2020

14 december 2020
Secretaris

Clubhuis, de eerste stap naar de gemeente is gezet
Zaterdag 12 december lag de rekening van de gemeente in de bus: de leges voor het haalbaarheidsonderzoek van het clubhuis. Bij het namens de vereniging door Commissie-Terrein-lid Jan Kruijs ingediende verzoek zitten tekeningen hoe het clubhuis er in grote lijnen uit gaat zien.

In de zijmuren komen nog ramen, waardoor je op ooghoogte kunt kijken. Het document met alle tekeningen is als pdf-bestand hier te downloaden.
Het binnen het budget en de gemeentelijke speelruimte passende ontwerp gaat uit van de contouren (breedte, diepte en hoogte) van de huidige zoutloods. Zoals een van onze leden suggereerde, het is meer een clubkamer dan een clubhuis. De wc’s blijven in loods 1, er komt geen verdieping met ruimte voor douches en ergometers, maar het wordt wel een warme, gezellige ruimte waar ook – achter een kamerscherm? – een drenkeling uit een omgeslagen skiff zich verwarmd kan verkleden.
We hopen dat de gemeente tijdig voor de ledenvergadering van zich laat horen, zodat we verder kunnen concretiseren.

Van de bestuurstafel
Op de club is het stil, akelig stil. Zo af en toe waagt zich een skiffje, een C1 of een dubbeltwee-met-één-huishouden het water op, maar de meeste tijd is alles letterlijk op slot. Wel een tegenstelling met het bestuur, dat van alles moet bedenken waarvoor je in normale jaren het draaiboek uit de kast haalt. De vergadering van 9 december heeft een alternatief voor de nieuwjaarsbijeenkomst opgeleverd en een plan B voor de realisatie van de jaarvergadering. Ook hebben we van ‘Lucie’ – de lustrumcommissie is een ‘zij’ – de eerste schetsen voor de viering van het dertigjarig bestaan gehoord; dat gaat corona volente van 2021 een bruisend jaar maken.

De hoop op Willem Drie?
De achterachterkleinzoon van Willem Drie is vrijdag 11 december van stal gehaald om via hem te proberen coulance voor de 1,5 meter-maatregel te krijgen. De KNRB heeft hem bewogen op werkbezoek bij de bond te komen en daarbij als locatie niet gekozen voor De Hoop, maar voor vertrouwen in het effect van een zustervereniging die vernoemd is naar zijn betovergrootvader. Heel slim zijn de media bij dit werkbezoek ingeschakeld, zoals blijkt uit het videootje dat je via deze link op de NOS-site kunt bekijken. Op de site roeien.nl kun je meer verslag vinden dan past in tv-spotje van 1 minuut.

En zoals je op de still kunt zien heeft de bijna honderdveertig jaar oude roeiclub een van zijn achten Amalia gedoopt, wie weet, ligt er zomaar een predikaat achter de horizon.
En wat een samenloop, bij het schrijven van deze ‘maand’ kwam ook de positieve reactie van de gemeente op ons verzoek om de meermansboten-met-slagplaats-open voor alle leden toe te staan. Als de Kerstmaatregelen nu geen roet in het eten gooien, zien wij jullie vanaf vandaag weer heel graag terug op onze roei!

Nieuwjaarsbijeenkomst
De nieuwjaarsbijeenkomst is en blijft een gezellig en belangrijk sociaal ijkpunt in het jaar en dat wil het bestuur dit jaar dus niet loslaten, maar naar 3 april verplaatsen. 9 Januari ongemerkt voorbij laten gaan is echter geen optie, dus we hebben de creativiteit van de bestuursleden aangeboord om toch een mogelijkheid te hebben jullie het beste voor dit jaar toe te wensen. Marianne mag tot 3 april, drie maanden extra, de Bert Davidson trofee in de huiskamer laten hangen. We laten jullie tijdig weten wat je op zaterdag 9 januari om 11.00 uur moet doen. Reserveer dit tijdstip in je agenda.

Algemene vergadering
De jaarvergadering vereist so wie so al veel voorbereiding maar vraagt nu waarschijnlijk ook oplossingen voor corona-problemen. Gaat dat lukken, mogen er meer dan 30 mensen op anderhalve meter vergaderen? We weten het niet, maar het bestuur heeft besloten dat de voorbereiding van de ledenvergadering gewoon doorgaat, zoals dat elk jaar gebeurt. Het Baken wordt weer besproken voor begin maart, wel met voorbehoud van corona-beperking of ‑afgelasting; de stukken worden gewoon voorbereid. Mocht de corona nog steeds spelbreker zijn, dan zoeken we een on-line oplossing, zoals vrijwel elke vereniging die moet bedenken. We houden jullie op de hoogte!

Droge plek voor de tuinkussens gevraagd
Marianne heeft namens de commissie Huis en tuin gevraagd of er leden zijn die enkele van onze mooie nieuwe tuinkussens op een droge plek in huis willen opslaan voor de natte, schimmelende winterdagen. Het zou jammer zijn als we bij de eerste lente-zonnestralen op muf ruikende en groen afgevende of erger nog door muizen of ratten aangevreten kussens moeten zitten. Neem contact op met Marianne of Margreet als je hulp kunt bieden.