jeugd

Hé (toekomstige) jeugdleden!

Roeien is een geweldige sport, waarbij je, wel of niet met anderen, de uitdaging aangaat om in zo’n smalle boot, want smal zijn ze, zo snel mogelijk over het water probeert te scheren. Je kunt alleen, met zijn tweeën of met zijn vieren met of zonder stuur roeien. De uitdaging is dan om mee te doen. Roeien is bijna voor alle leeftijden. Vanaf 12 jaar kun je lid worden. Jeugdlid ben je tot en met 17 jaar. Uiteraard moet je wel kunnen zwemmen, want omslaan behoort tot de mogelijkheden.

sturen

Naast roeien leer je ook een roeiboot sturen, dat lijkt makkelijk, maar dat is niet altijd zo. Je moet naast het goed sturen er ook voor zorgen dat de roeiers gelijk en technisch mooi roeien én natuurlijk wil je dat ze zo hard mogelijk roeien.

wedstrijden

Naast gewoon lekker roeien en trainen zijn er ook wedstrijden waar je aan mee kan doen. Deze zijn op zaterdagen en zondagen en zijn naast het spannende roeien ook heel erg gezellig.

toerroeien

En dan hebben we nog de mogelijkheid om te gaan toerroeien. Dit is het maken van een langere tocht van gemiddeld 20 tot 30 km. In Woerden hebben we heel veel mogelijkheden om een dag met de boot op ‘pad’ te gaan, waarbij we de picknickmand meenemen.

omsla- dagen

Voor de jeugd organiseren we nog roeitrainingen, waar je expres moet omslaan om er dan weer proberen in te klimmen, dit is de zgn. omsla-dag. In de winter trainen we in zgn. C4-en en wherry’s. (niet in heel smalle boten, want als je omslaat, ben je heel snel onderkoeld).

ergometer

Als het vriest gebruiken we de ergometer om de roeitechniek en conditie te verbeteren. Dit is in feite gewoon roeien op een roeiapparaat, maar je kunt er ook leuke wedstrijdjes mee doen.

schoolroeien

In 2011 is roeivereniging De Krom een door de KNRB erkende schoolactieve vereniging geworden wat zoveel wil zeggen dat wij minstens 40 uur per jaar schoolroeien aanbieden. Dat wij zorgen voor continuering van dit aanbod ook in de komende jaren.

We deden in 2011 dan ook mee aan de schoolkampioenschappen en we bieden roeiclinics aan leerlingen en aan leraren, als zij daarom vragen.

schoolkampioenschappen

Op 1 juni 2012 werd het AEGON Nationaal Schoolroei Kampioenschap 2012 gehouden op de Bosbaan, waaraan zowel ervaren roeiers als echte beginners deelnamen.

Er waren wedstrijdnummers voor onderbouwklassen en bovenbouwklassen en meisjes-, jongens-, mixed en docentenploegen. Naast prijzen per veld, werd er de NSRK wisselbeker uitgedeeld voor de overall best presterende school.

Ter voorbereiding op het kampioenschap trainden 5 scholieren/dames roeiers van het Minkema College onder leiding van jeugdcoördinator Lisa van Hemert en wedstrijdcoördinator Martin Euser. En met succes, al wonnen ze niet de eerste prijs, deze meidenploeg deed het geweldig.

schoolclinics

Ook in 2012 en 2013 proberen we een schoolclinics te organiseren voor de twee middelbare scholen die Woerden rijk is, het Minkema College en het Kalsbeek College.

jeugdinstructie

Roeivaardigheden
Roeien is een sport waarbij je conditie opbouwt en een goede roeitechniek aanleert. Hiervoor is een goede samenwerking vereist, omdat je vaak met meerdere mensen in een boot zit en dan is een goede afstemming op elkaar wel een vereiste om lekker hard te kunnen gaan. De jeugd kan zich de vaartechnieken aanleren in de gladde boot.

We organiseren ook roeitrainingen, waar je expres moet omslaan om er dan weer proberen in te klimmen, dit is de zgn. omsla-dag. In de winter trainen we in zgn. C4-en en wherry’s. (niet in heel smalle boten, want als je omslaat, ben je heel snel onderkoeld).

jeugd-13

Wherry’s zijn hele brede boten, hier kun je onmogelijk in omslaan en dan zijn er de smallere boten o.a. de C4-en, waar je met zijn vieren in roeit en er een stuur voor zorgt dat je nergens tegenaan roeit. Deze stuur geeft ook aanwijzingen om zo hard mogelijk te roeien. Dat kan héél hard gaan.