bootonderdelen

Het geraamte van de boot bestaat uit: kielbalk, grundels en boorden (voor de stijfheid in de lengterichting), spanten en binten (voor de stevigheid in de dwarse richting) en kruisspanten (om torsie van de boot te voorkomen).

De boot wordt bestuurd door het roer, dat bediend wordt met het stuurtouw.

Om bij het roeien de beenkracht te kunnen gebruiken zit de roeier op een rolbankje dat heen en weer rijdt over de sliding. De roeier zet zich af op het voetenbord. Dit is bevestigd aan de kielbalk en door middel van spoorstok aan de grundels. Het voetenbord is verplaatsbaar, zodat roeiers van verschillende lengten van dezelfde boot gebruik kunnen maken.

Om de boot voort te bewegen gebruiken we riemen. De riem bestaat uit steel en blad. De riem steunt in de dol; deze is door middel van de uitlegger of rigger aan de boot bevestigd. Op de plaats waar de riem in de dol rust zit om de riem een manchet. De kraag bepaalt welk deel van de riem zich binnen de dol bevindt (binnenhandle) en welk gedeelte buitenboord steekt (buitenhandle). Aan de rigger zijn verder nog te onderscheiden: de trekstangen (die aan de zijde van het roer zitten), hoofdstangen (dwars op de boot) en dikwijls een drukstang (in de richting van de boeg).

Bij twee riemen per roeier, scull-riemen of kortweg sculls genoemd, zijn de riemen korter en de handles wat dunner dan de grote enkele riem, die dus maar op één boord wordt geroeid en daarom boordriem heet, ook wel oar.

lijst van bootonderdelen.

Bij wherry’s kunnen de volgende toebehoren voorkomen:

onderdeel omschrijving
Landvast meertouw
Pikhaak stok met haak en punt om de boot af te houden of aan te trekken
Geusje driehoekig verenigingsvlaggetje op de voorsteven
Natievlag landsvlag op de achtersteven
Bootonderdelen
Bootonderdelen