Basisinstructie I

Nieuwe leden die zich aanmelden en nog geen roei-ervaring hebben krijgen twee keer per week instructie, basisinstructie I genaamd. In de basiscursus ligt het accent op het leren besturen van de boot, het aanleren van de roeibeweging en de basistechniek, het bootgevoel en het veilig leren omgaan met mens en materiaal. Deze instructie bestaat uit 20 lessen.

Leren roeien

Je leert roeien in een C4x+ (boot voor vier roeiers en een stuurman). Je  wordt in een ploeg met een ervaren roeier op de stuurplek geplaatst en een instructeur op de kant. Deze instructie wordt gegeven op zaterdagochtend van 8.30 uur tot ongeveer 10.30 uur.

Leren sturen

Het besturen van de boot leer je in een brede boot (wherry). Tijdens deze lessen zit er een ervaren roeier op de slagplek. Deze instructie wordt gegeven op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur.

Lesperiode en examen

De lessen beginnen in april na de open dag. In de eerste 20 lessen leer je sturen en de basishaal van de roeibeweging. Het stuurgedeelte van het basisexamen wordt afgenomen in de wherry. Voor het roeigedeelte van het basisexamen op zaterdag daarop volgend wordt er geroeid in een C4x+. Aansluitend wordt er een week later een kleine toertocht georganiseerd in wherry’s. Met het behalen van het examen sturen 1 en scullen 1 wordt de basisinstructie I afgesloten. Geslaagd zijn voor het basisexamen, betekent dat je bevoegd bent om zelfstandig het eigen vaarwater (Woerden) op te gaan met een wherry.

Basisinstructie II

Na de zomerstop starten we met de basisinstructie II. Deze instructie wordt volledig gegeven in een C4x+ (smallere boot) en/ of een C2x+(twee roeiers en een stuurman) en duurt tot de winterstop (half december). De cursisten sturen in de basisinstructie II zowel in de C4x+ en als in de C2x+ boot. In deze lessen ligt het accent voor het roeien op het consolideren van de basishaal en op het correct uitvoeren van de commando’s. Voor het sturen ligt het accent op het consolideren van de stuurvaardigheden, de juiste stuurhouding en het geven van de goede commando’s aan de roeiers.

De kennis van boot- en materiaalbehandeling leer je in de praktijk.

Verenigingsleven

Naast de lessen op zaterdagochtend is er ook een bijeenkomst waarin er kennis wordt gemaakt met leden van de materiaal-, veiligheids- en barcommissie en waarin je hoort over het reilen en zeilen van roeivereniging De Krom.

Beschikbaarheid

Bij deelname aan de basisinstructie I verwachten we van je dat je de woensdagavonden en zaterdagochtenden beschikbaar bent (12 zaterdagochtenden en 11 woensdagavonden in de periode tot de zomervakantie). De basisinstructie II is na de zomervakantie in het najaar op zaterdagochtend.
Per jaar liggen de momenten vast waarop het basis examen wordt afgenomen. Voor veel mensen hakt de instructieperiode er flink in qua tijd.
Als je je aanmeldt voor de instructie, geef je daarmee ook aan dat beschikbaar bent op de woensdagen en zaterdagen.
Het is natuurlijk best mogelijk dat je een keer niet kunt vanwege ziekte of andere verplichtingen. Maar mis je meer dan twee lessen van de eerste 20 dan moet je toch overwegen om niet nu te starten en wellicht op een ander moment met roeien te beginnen, maar dat gebeurt in overleg.