Drie leden volgden opleiding ‘Roei instructeur 2’ van de Roeibond

6 november 2018
Door Cora Postema

Anne, Ron en Lisette gaven al instructie aan nieuwe roeiers, toen ze door Marion en Helmy werden gevraagd om een opleiding te volgen bij de Roeibond, zodat ze met nog meer theoretische en praktische kennis instructie kunnen geven aan leden van de Krom. Niet alleen aan beginners, maar ook gevorderde roeiers kunnen van hun kennis gebruik maken.

Theorie en praktijk

De opleiding vroeg wel de nodige inzet. Er waren vier avonden theorie in Eindhoven bij roeivereniging Beatrix en twee praktijkdagen. En daarnaast nog de praktijkopdrachten.
Van alles moest dan ook nog een verslag worden geschreven.

Ron: “De theorie gaat met name over de techniek van het roeien en waar je op moet letten. Het gaat vooral om het kijken en analyseren van wat je ziet en daar de goede correctieve aanwijzingen bij geven. Het is belangrijk niet op alle kleine dingetjes te letten, maar om te kijken waar de fout vandaan komt en daarop te corrigeren. Dan zie je dat met een kleine correctie op één punt, ook andere dingen kunnen verbeteren.”

Alle drie anders

Anne:” Van tevoren moesten we een test doen met Helmy en Marion. Daar kwamen dan persoonlijke aandachtspunten uit, waar je in de praktijkdagen en -opdrachten mee aan de gang ging. Het leuke is dat we alle drie een andere manier van kijken en doen hebben, waardoor we elkaar goed aanvullen en ook veel van elkaar konden leren. Ron is wat gemakkelijker en kijkt het wat langer aan voordat hij wat corrigeert. Lisette is erg goed in het uitgebreid uitleggen en toelichten en ik ben wat preciezer.”

Lisette: “Na de opleiding was er weer een toets met Helmy en Marion en dan zie je dat je toch wel wat geleerd hebt. We hebben alle drie ervaren dat het geven van complimenten over wat goed gaat, roeiers helpt om te leren en te verbeteren.

Tips voor het geven van aanwijzingen

Als roeier zien we altijd wel iets wat de ander kan verbeteren. Of je daar wat van moet zeggen hangt af van het doel waarmee iemand of een ploeg roeit. Als het vooral voor de gezelligheid is, dan stel je heel andere eisen aan de roeikwaliteit dan wanneer het de bedoeling is om watervrij en snel te roeien.

Een algemene tip die voor iedereen wel geldt: Fiets een keer mee met je ploeg en kijk goed.

En je kunt altijd vragen of Anne, Ron of Lisette een keer mee gaat voor een ‘verbetersuggestie’. Ze doen dat met alle plezier!