De Lichtjestocht

13 september 2016

Door Martin Hoogenboom

Al enkele jaren doet onze vereniging mee aan de Nationale Avondtocht, bij ons beter bekend als ‘de Lichtjestocht’. We zullen deze naam blijven gebruiken omdat iedereen weet wat er mee bedoeld wordt. Afgelopen zaterdag, 10 september, was het weer zover. We verzamelden bij Adry en de rest van de roeiers voegden zich op het station bij ons. Daar hadden we meteen al een kleine tegenvaller: de trein die wij wilden nemen (naar het Amstelstation) ging niet. Dan eerst maar naar Utrecht. Maar wat daarna? Gelukkig hadden we Michelle en haar mobiel bij ons. Zij loodste ons eerst naar Amsterdam Arena, daarna met de metro naar station Wibaut en vervolgens, met de mobiel in de aanslag (néé, we waren geen Pokémons aan het zoeken!) naar RV de Hoop. 

lichtjestocht_1576

Al dat gedoe met trein en metro gaf bij ons veel opwinding en Maaike verzuchtte stiekem dat ze het gevoel had met een stel oude mensen op pad te zijn, en dat was natuurlijk ook zo. Op de terugweg stond er zelfs een jongeman op voor Trudy, die zijn plaats dankbaar aanvaardde.

Bij de Hoop was alles goed geregeld, de boten lagen snel in het water. Maar we waren niet de enigen op het water. Tientallen roeiboten, rondvaartboten, partyboten en alles wat verder drijven kon voer kriskras door elkaar. Op de brede Amstel was dit niet zo’n probleem, maar iedereen wilde de Herengracht op!!! Dat werd een hele uitdaging voor de stuurlieden. De roeiers hadden het eigen makkelijk; zij konden genieten van het prachtige Amsterdam en hoefden ‘alleen’ naar de stuur te luisteren. Maar ook voor hen was het tocht wel spannend, want zij hadden geen idee wat er achter hen gebeurde. Vooral de rondvaartboten zorgden voor spannende momenten. Zij hadden voorrang, en námen dit ook. Op sommige plaatsen ontstonden heuse opstoppingen, dan moest iedereen op commando van de organisatie wachten op een paar rondvaartboten. Pas op hun aanwijzing (en complimenten) mocht er verder gevaren worden. Oók bij het ‘Snackpunt’ was veel oponthoud. Hier kregen alle boten wat lekkers. Wat later werd het donker en moesten de lampen aan. Nu wisten we ook waarom het de Lichtjestocht was. Overal was prachtige verlichting. Sommige bruggen waren versierd met vele lampen. Op de kaden was ook veel te zien: alle terrassen zaten vol en op verschillende plaatsen waren party’s op het water. Heel leuk allemaal.

Uiteindelijk kwamen we weer op de Hoop. Het was inmiddels zo laat geworden dat niemand meer zin had om een half uur naar het buffet te reizen. Gelukkig had iedereen voldoende eten en drinken bij zich. Door een nachtelijk (niet donker) Amsterdam liepen we naar station Amstel waar onze trein naar Woerden nét aankwam. Aan de foto’s is wel te zien hoe leuk we het hadden.