oproep voor roeiteam Elfstedentocht

5 november 2018
Door Frans Pegt

Sinds de open dag ben ik lid van de Krom, de meeste van jullie heb ik nog niet gezien daarom stel ik mij even voor. Ik roei nu met een ploeg mee die op zondagochtend roeit.

Hiervoor roeide ik bij Amenophis in Zeewolde waar ik actief lid (bestuurslid) was.
Heb daar ook marathons geroeid waaronder twee keer de Elfstedentocht met een estafette ploeg.
Ik wil eigenlijk volgend jaar deze tocht der tochten weer gaan roeien. Maar ja, ik heb daar wel een ploeg voor nodig.

We hebben 10 tot 12 personen nodig. We doen het in estafettevorm, dus roei je zelf maar 4 keer en je stuurt een keer. Met 12 personen kunnen we 4 ploegen vormen.
Op die manier roeit iedere roeier totaal maar 45 km dus conditioneel is dat goed te doen als je regelmatig roeit.
Als voorbereiding denk ik dat een keer in de 1 of 2 maanden als ploeg roeien (naast wat je normaal roeit) voldoende is, en dan oefenen met wisselen.
We kunnen dat onderling bepalen en aanpassen aan de behoefte.
Al met al niet zo veel extra tijd in voorbereiding en als je een heel klein beetje competitief bent klaren we de klus wel binnen de daarvoor geldende 24 uur.
Als beloning ga je met een Elfstedenkruisje naar huis. En geloof mij, dat stukje metaal is echt begerenswaardig.
Het is een wedstrijd die een band schept en een bijzondere belevenis is als team.
Is het zwaar?
In zekere zin wel, maar ja, dat is het dubbel en dwars waard. De teamgeest en de sfeer tijdens de tocht maken het allemaal weer wat lichter en dat je moe naar huis gaat is niet zo erg. Als ik naar de twee Elfstedentochten die ik geroeid heb terugkijk valt het achteraf wel mee.

Hoe zien de dagen van de Elfstedentocht eruit?
We gaan ’s morgens richting Leeuwarden. Daar prepareren we de boot (C2x+). Deze wordt gekeurd door de wedstrijdcommissie op veiligheid.
Daarna gaan we eten. Na het eten roeien we op naar de start in het centrum van Leeuwarden. Om 20:00 uur gaat het van start. We roeien eerst richting Dokkum, om het uur (of korter als je het traject sneller roeit) wisselt er een ploeg. Bij 12 roeiers hebben we 4 ploegen die om de beurt een stukje voor hun rekening nemen. Ongeveer 10 km per traject. Wisselen moet razendsnel gebeuren en je roeit een gemiddelde van 10 km per uur. Dan zijn we na alle stempels op de stempelposten gehad te hebben weer na 22 uur in Leeuwarden bij de finish. Voor de volgploegen huren we een personenbusje waar iedereen zijn persoonlijke spullen en proviand in heeft. Aan het einde is er op de roeivereniging in Leeuwarden nog een goede maaltijd en gaan we moe maar voldaan en een hele ervaring rijker naar huis terug.

Ik zou zeggen meld je aan.
Bij 12 aanmeldingen is de boot vol en kom je op de reserve lijst.
De datum is op 31 mei en 1 juni 2019.

Als we voldoende aanmeldingen hebben organiseren we een bijeenkomst om de details te bespreken.

Meer algemene informatie vind je op: https://elfstedenroeimarathon.nl/